4086523_1301915 (1)
4086523_1301912 (1)
4086523_1301913 (1)
4086523_1301914 (1)

Blog - Oekraïense School in Nederland

Geschreven door Sasha

Hallo! Vandaag vertel ik jullie over ons toffe nieuws! Nederland is één van de landen die zich bekommert om Oekraïners in deze moeilijke tijd! Daar werden we weer van overtuigd toen we met het Ziber-team naar basisscholen in Den Haag zijn gegaan.

Trampoline - Lucas Onderwijs (Den Haag)

De eerste school die we bezochten is de Trampoline, waar we het geweldige personeel van de school hebben ontmoet, waaronder ook Oekraïense leraren die de beschreven kinderen ontmoeten. De leerkrachten keken met ons mee hoe ze met elkaar en met de kinderen communiceerden. Het was heel gaaf om te zien hoe de Nederlandse leraar Huib Boreel liedjes zingt en gitaar speelt voor kinderen zodat ze vloeiend Nederlandse woorden leren. Oekraïense leraren op school voelen vertrouwd voor kinderen, dus ze passen zich gemakkelijk aan het leren aan en ervaren alles wat nieuw is als leuk! De Oekrainse leraar leert de Nederlandse taal samen met de leerlingen - het brengt hen samen, nietwaar?!

Toffe verhalen

Leraren geven lessen waarin leerlingen de leraren portretteren in hun toespraken, de kinderen waren zo geïnspireerd dat een leerling genaamd Sophia zei dat ze later leraar wil worden en dit is allemaal te danken aan het werk van leraren uit twee verschillende landen! Kinderen wordt altijd gevraagd hoe ze zich voelen op deze school en hun antwoord is dat we het hier echt leuk vinden, zelfs een beetje meer dan thuis (in Oekraïne) - dit is een heel goed teken.

Het is leuk om dit soort verhalen te horen en het is goed dat Oekraïense leraren leren van het Nederlandse onderwijssysteem. Kinderen voelen zich veilig. Ik ben de directrice van deze school, Mariette van den Bosch, erg dankbaar dat ze zo'n tof team van Nederlandse leraren bij elkaar heeft gebracht die samen de Oekraïense leraren helpen zich hier op hun gemak te voelen! Mariette heeft een groot hart en staat altijd klaar om te helpen! Zoals een van de Oekraïense leraren Viktoria zei: mijn aanpassing aan Nederland verliep razendsnel, zodra ik het schoolhoofd en andere leraren zag en sprak, besefte ik dat ik hier echt wil werken, ook al is school voor mij ver weg, elke dag ga ik met plezier naar mijn werk mede door de motivatie die het team me geeft! Ik ben heel blij dat ik hier ben! Na de zomervakantie rennen kinderen graag naar school (21 kinderen uit Oekraine zijn er vandaag) en dit schooljaar bereiden ze zich voor op een nieuwe aanvulling in hun klassen!

Vuurvlinder - Diamant - Lucas Onderwijs (Den Haag)

De tweede school is de Diamantschool (Vuurvlinder), er zijn meer dan 80 Oekraïense kinderen op deze school en bijna evenveel Oekraïense leraren. Het is bepaald niet eenvoudig op deze school. Tijdens het eerste semester werd er extra gewerkt om de kinderen uit Oekraïne te ondersteunen en zich te kunnen aanpassen, omdat velen van hen grote stress ervoeren. Bijna alle kinderen zijn getraumatiseerd en de verhuizing naar Nederland was moeilijk voor hen. De school probeerde eerst kinderen een gevoel van veiligheid en comfort te geven! De kinderen kregen een fiets en computers om te leren, vanaf het nieuwe schooljaar verscheen er aanvullend ook gezonde voeding (groenten en fruit) op de school.

Zoals Nederlandse leraren Oekraïense helpen, zo willen we Oekraïners helpen om zich comfortabel aan te passen aan het Europese onderwijssysteem!

Hoe wij met Ziber een steentje bijdragen

Zelf probeer ik er alles aan te doen om Oekraïners zich op hun gemak te laten voelen op scholen! Zo werk ik bij Ziber eraan om ervoor te zorgen dat onze Ziber apps zich aanpassen aan de taal van de gebruiker, ook aan het Oekraïns. En dat doe ik graag.

Het Ziber platform is een sociaal netwerk dat alle oudercommunicatie verzorgt! Hier kunt u zien wat uw kind doet, hoe lessen gegeven worden, hoe ze wandelingen of excursies maken! Je kunt ook communiceren met de leerkracht of met de ouders van kinderen die in dezelfde klas studeren, samen evenementen voor kinderen organiseren, als ouder toestemming geven voor het maken en delen van foto's en meer! Deze applicatie heeft veel functionaliteit, maar het belangrijkste is dat het in het Oekraïens werkt, en u hoeft niet elke keer contact op te nemen met een vertaler om te begrijpen wat er in de berichten staat of als u een bericht hebt ontvangen. Alles wordt automatisch vertaald in het Oekraïens, daar wordt voor gezorgd! Ik weet zeker dat iedere ouder op deze manier zich snel kan aanpassen aan alles wat nieuw is, betrokken raakt bij school en het daardoor ook leuk wordt, maar vooral ook voor de kinderen!

Tot ziens! Hartelijke groeten

Sasha van het Ziber-team 💙 💛

Sasha is gevlucht uit Oekraïne en helpt nu tijdelijk bij Ziber om de ouderapp voor Oekraïense vluchtelingen nog beter te laten werken. Bij een bezoek aan bovenstaande scholen heeft ze dit verslag gemaakt. Sasha is fotografe en heeft ook de foto's gemaakt. De mensen op de foto en in de tekst hebben toestemming gegeven voor het publiceren van dit artikel op de Ziber website.

Tags