4116027_1374519 (1)

Even bellen?

Als leerkracht ben je praatpaal voor vele ouders. Over het weekend, de lievelingsknuffel van Amber, het weer… maar favoriet onderwerp is natuurlijk spreken over het eigen kind. Al eerder in een blog vertelde ik jullie over de kracht van de driehoek waarbij het kind, de ouders en de school de basis vormen voor de ontwikkeling van het kind. 

Communicatie is dus van groot belang. Echter heb je als leerkracht ook momenten waarop de focus op andere dingen dan het werk liggen. Bijvoorbeeld in het weekend, of tijdens een verjaardag van een gezinslid is het even niet zo belangrijk waar de gymtas van Jan ligt.

Gelukkig heeft Ziber daar een functie voor in de app die je naar wens kunt inzetten. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de “Niet storen” functie waar je kunt instellen wanneer de oudercommunicatie jou als leerkracht actief kan bereiken.

In plaats van WhatsApp kan er in de app gebruikt gemaakt worden van “Topics”. Op deze manier kan er toch een interactief gesprek gestart worden tussen ouder en leerkracht. 

Wanneer dit als leerkracht niet gewenst is, kan deze functie individueel ook uitgezet worden.

Het fijne hiervan is dat een ieder zelf kan beslissen hoe de communicatie ingericht wordt.

Ik weet nog goed dat ik op de Jenaplan school waar ik werkte het thema “bouwen” heb gedraaid. De kinderen mochten onderzoek doen naar een bouwwerk naar keuze. Dit bouwwerk werd verwerkt in een maquette. Met wat voor materiaal dit gedaan zou worden mochten de kinderen zelf bepalen/ meenemen. Ouders werden ingelicht over het proces en aangespoord om thuis actief mee te denken. De Eiffeltoren, The Golden Gate Bridge, de Burj Khalifa werden met zweet op de voorhoofden in elkaar gezet. 

Zo ook koos er een leerling voor het Nationaal Theater in Praag. Er werd een informatieblad over dit gebouw opgesteld en vanuit een doos werd er een maquette gemaakt. Aan het eind van het thema veranderden we op een middag de groep in een expositieruimte waarbij de kinderen als specialist aan de ouders en andere belangstellenden konden vertellen over hun proces en gekozen bouwwerk. Ik zag grote betrokkenheid bij zowel de makers als de bezoekers.

Weken later ontving ik een bericht bij Topics. Toen ik deze opende maakte mijn onderwijshart een sprongetje. De leerling die Het Nationaal Theater in Praag had nagebouwd had een foto gestuurd vanuit Praag. Hij stond met een grote grijns op het gezicht voor het Theater. Over de driehoek en betekenisvol leren gesproken…

Tot de volgende keer!

Liefs Hannah

Tags