4203123_1592846 (1)

Democratisch Ziber kiest nieuwe directeur

De Ziber Burgers en aandeelhouders hebben Johan Alkemade gekozen als nieuwe Partner (algemeen directeur) bij Ziber BV. Vanaf 1 juni 2023 zal Johan deze rol overnemen van Maikel Bauer. Maikel blijft verbonden aan het bedrijf in de rol van Raadsman en zal zich daarnaast verder gaan richten op de Duitse vestiging van Ziber.

Ziber democratie
Maikel: “Vanaf 2015 heb ik het bedrijf met veel plezier mogen veranderen tot een heuse democratie waar Ziber Burgers, medewerkers met een vast contract, veel autonomie hebben en zeggenschap over belangrijke besluiten.”. De afgelopen jaren is het bedrijf daardoor erg veranderd. Zo bepaalt iedere medewerker zijn eigen werktijden, zijn er geen vaste functies, bepaalt ieder zelf de hoeveelheid vrije tijd en dit alles op basis van vertrouwen. Van de winst wordt 25% gelijkelijk verdeeld onder alle Ziber Burgers en iedereen kan zelf geld uitgeven voor zaken die direct waarde toevoegen voor het werk van die Burger. Iedereen heeft inzage in de financiële gegevens van het bedrijf en er wordt niet met budgetten gewerkt. Iedereen heeft zelf de hoogte van zijn loon vastgesteld en de verschillen zijn openlijk met elkaar besproken.

Niet winst, maar welbevinden op 1
De Ziber doelstellingen zijn simpel; welbevinden van de Burgers is de eerste doelstelling en winst de tweede. De doelstellingen worden regelmatig gemeten en op basis van deze doelstellingen worden beslissingen genomen. Het leidt tot goede gesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Soms makkelijk en snel, soms lastig en lang. “Dat is waar democratie wat mij betreft over gaat. Op basis van toegankelijke informatie goede gesprekken met elkaar voeren over verschillende keuzemogelijkheden en daarbij openstaan voor inzichten die je zelf (nog) niet had. Het maken van de keuze zelf is eigenlijk niet zo boeiend.” aldus Maikel. Het proces naar een beslissing nemen duurt bij Ziber misschien wat langer, maar alle Burgers begrijpen ‘waarom en hoe’ de keuze tot stand is gekomen. Daarna gaat iedereen weer lekker en met focus aan de slag. Maikel; “Of het makkelijk is? Nee, dat niet. Ik denk dat hiërarchisch werken makkelijker is 😊. Wat het wel is? Eerlijker, respectvoller, uitdagender, boeiender en het doet beter recht aan alle mensen in het bedrijf.”

Johan nieuwe directeur
Johan is van oorsprong softwareontwikkelaar met veel kennis en ambitie. Al meer dan 10 jaar werkt hij bij Ziber (tussendoor een periode bij een ander bedrijf) en geniet hij het vertrouwen van het team.

Johan: “Als softwareontwikkelaar heb ik altijd passie gehad voor het vak. En toch knaagde er altijd iets in me. Ik heb vaak met het idee gespeeld om iets voor mezelf te gaan doen; gaan ondernemen. Maar ja, wat dan he? Toen Maikel tot het besluit kwam om terug te treden, begon het kwartje te vallen.
Ik kom uit een echt ondernemers gezin, mijn vader was bloembollenkweker, met een eigen bedrijf. Inmiddels heeft mijn broer dit overgenomen. Wekelijks komen we op zaterdag bij elkaar als gezin en hebben het dan ook (uiteraard) vaak over de zaak van mijn broer. Deze gesprekken geven me altijd energie en inspiratie en hebben bijgedragen aan deze nieuwe stap. Ik voel me vereerd om het vertrouwen te genieten van het rest van het team. Het wordt een uitdagende tijd, voor zowel mezelf als het team, maar ik heb er volle vertrouwen dat we het bedrijf succesvol gaan doorzetten.”

Er is ongeveer een jaar uitgetrokken om met het team naar dit keuzemoment toe te werken en zo tot een nieuwe directeur te komen. Uiteindelijk bleek Johan een logische keuze te zijn om leiding te geven aan het team en vorm te gaan geven aan de ontwikkeling van het platform.

Maikel verder als Raadsman
Maikel is een van de oprichters van het bedrijf en al ruim 20 jaar actief als algemeen directeur. “Toen ik 8 jaar geleden begon met het democratiseren van het bedrijf Ziber had ik niet gedacht dat ik ooit afscheid zou nemen als directeur van dit bedrijf en nu is het bijna als vanzelfsprekend dat ik een andere rol ga vervullen” zegt Maikel. Omdat de medewerkers bij Ziber geen functie hebben probeert iedereen optimaal zijn kwaliteiten in te zetten voor wat er nodig is. Voor Maikel is het daarom een logische stap om zich te gaan richten op de Duitse vestiging van Ziber (Ziber GmbH) en een stapje terug te doen bij Ziber (NL). “Een logische stap betekent niet dat het voor mij minder moeilijk is. Ik haal veel voldoening uit de ontwikkeling van onze software en de samenwerking met het team. Tegelijkertijd heb ik zin in mijn nieuwe uitdaging. Johan krijgt op deze manier ook meer ruimte om met het team vorm te geven aan de strategie en daar heb ik veel vertrouwen in!” zegt Maikel. Maikel blijft als Raadsman (eigenaar) betrokken bij Ziber (NL).

Vacature?
“Is er een vacature bij jullie vrij” krijgen ze bij Ziber vaak te horen. Tja,.. of er een extra medewerker in het team nodig is wordt door het team bepaald en op dit moment is er geen vacature vrij. Bovendien is gebleken dat het niet eenvoudig is om als nieuwe Burger bij Ziber binnen te komen, omdat de Burgers kritisch zijn op wie erbij komt 😊.

Tags